Warning: Undefined variable $tytul_p in /usr/home/wapno/domains/ciekawa-chemia.ct8.pl/public_html/index.php on line 6 Niezwykła i ciekawa chemia

Niezwykła i ciekawa chemia

Czy wiesz że...

Ostry smak papryki chili spowodowany jest obecnością Kapsaicyny. To organiczny związek chemiczny, alkaloid.

Kapsaicyna działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Ilość kapsaicyny w danej potrawie lub produkcie (czyli jego ostrość) jest mierzona w skali Scoville'a (SHU) i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15.000.000–16.000.000 SHU a dla klasycznego sosu Tabasco ma 2500–5000 SHU. Już 1–2 mg w 1 kg żywności nadaje jej intensywną pikantność.

Kapsaicyna (OC) jest też substancją czynną gazu pieprzowego. Jego ilość w gazie nie przekracza 15%.

W dużych stężeniach kapsaicyna jest śmiertelną trucizną.


Red Peppers 2
Tekst pochodzi ze strony na Facebooku Chemiczne ciekawostki, o których nie powiedzą Ci na lekcjach.



Link do udostępnienia:


Ilość ciekawostek w bazie: 12.
Treść udostępniono na licencji CC-BY-SA-2.0.